Fotogeniek
31 juli 2024 - Dovre, Noorwegen
Voor wie een fotogenieke vakantiebestemming zoekt, kom naar Dovre!
Neem eerst de trein vanuit Oslo en zie het landschap ruiger worden. Stap uit op Dovre, een minuscuul station zonder echt perron. Een superluxe trein en een station van niks… daar begint het mee…
Dan naar de kerk, een plaatje is het van buiten en van binnen.
Als je Noors spreekt, krijg je uitleg en anders blijft het een beetje modderen in het Engels. Maar dat maakt het geluksgevoel niet minder natuurlijk.
Buiten staat het 250 km paaltje… weer een nieuw fotomoment. JW vraagt of het moet, en dat is zo.
Immers: vanaf hier gaan wij starten, de berg op naar de hoogvlakte Dovrefjel richting Nidaros.
Dan de kers op de taart: onze herberg Budsjord. Deze middeleeuwse boerderij is in 2012 in oorspronkelijke staat teruggebracht en doet nu dienst als pelgrimsherberg.
We slapen in een houten huisje met gras op het dak en een staldeur. Het ziet er primitief uit maar binnen staat een gerieflijk bed. Prima toiletvoorzieningen in de stal ernaast. Buiten kan je vanaf een bankje genieten van de rust en het uitzicht op het dal!
In het hoofdgebouw is een sfeervolle woonkamer en eetkamer te vinden.
Prachtige foto’s voor VT-wonen kan je er maken.
Wij ontmoeten er vijf medepelgrims met elk een eigen verhaal. Een rechter uit Zwitserland, twee Belgische muziekleraren en een jong Duits stel, net afgestudeerde fysica, werkzaam in de energietransitie. Zomaar ontmoetingen rond een tafel met een bord rendiersoep en brood.
Geniet gerust een beetje mee, niet in een hip tijdschrift, wel in deze blog!

Een goed begin!
4 uur reizen met de trein en vanaf Dovre nog 250 km lopen naar de eindbestemming. Geen kerkdienst inderdaad. Wel een stempel in de herberg!
Stempels goed bewaren = 'bewijs'.